Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

Det er frustrerende – om livet med afasi og hvordan vi som sundhedspersonale kan støtte samtalen

Fire modige mennesker deler deres oplevelser i en kortfilm, der sætter fokus på afasi efter de er blevet ramt af stroke

Filmen kan anvendes til oplysning og indblik i de vanskeligheder, muligheder og begrænsninger som det, at have fået vanskeligheder med sproget, kan medføre.

”Jeg er ikke dum, det er jeg ikke” siger en af deltagerne og udtrykker det som mange mennesker med afasi frygter, at andre skal tænke om dem. Kommunikation gennem sprog betragtes som den primære kommunikationsform for mennesker. Det gør det muligt for os at dele vores tanker, følelser og ideer, samt at formidle viden, erfaringer og meninger med hinanden og derfor bliver vi udfordret når dette vanskeliggøres.

Filmen handler om, hvad det betyder at leve med afasi, fortalt af mennesker med afasi

Se filmen om afasi her

Vi ved fra vores klinisk praksis samt fra forskning inden for dette felt, at samtalepartnere til mennesker med afasi også kan være frustrerede, fordi de ikke ved hvordan de bedst kan kommunikere med mennesket med afasi. Når samtalen er svær, kan det gøre samtalepartnerne utrygge og nogle gange i en sådan grad, at de helt undlader at indgå i samtale med mennesket med afasi.
Logopæder har udviklet metoder til at støtte samtalen mellem den raske kommunikationspartner og mennesket ramt af afasi. En af disse metoder er den evidensbaserede canadisk udviklet metode ”Supported Conversation for Adults with Aphasia” (SCA™), der kort fortalt består af forskellige strategier, til at understøtte patientens forståelse, udtryk og forebyggelse af misforståelser.
Der er evidens for at samtalestøtte kan gøre en forskel for afasiramte.
Se i disse to små film, hvordan der er forskel efter blot fem-minutters undervisning i samtalestøtte:

Spontan samtale mellem læge og patient – uden brug af samtalestøtte​​ Se film et her

Instrueret samtale mellem læge og patient – med brug af samtalestøtte​​​ Se film to her

Du kan lære mere om samtalestøtte via E-læringsprogrammet her LINK