Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

Podcasts

Podcasts på Sygeplejevidenskab.dk bliver løbende opdateret med viden inden for samfund, sundhed, sygepleje, som anbefales af læserne eller redaktionen. Har du fundet en podcast, som du synes skal på listen, så send en mail til: maj@sygeplejevidenskab.dk I mailen skal der være en lille omtale om indholdet, med et direkte link. Se også PODCAST FOR STUDERENDE

Smerteuniverset
Smertevidenskab

Kan man få patienten til at passe til de redskaber, man som sundhedsprofessionel lærer på sin uddannelse, eller må man tilpasse sine redskaber til patienten?  Morten Sodemann, professor og forfatter til bogen “Det du ikke ved får patienten ondt af” taler om  hvordan  ordvalg og smerter kommer til udtryk i forskellige kulturer.

ROSAS
Psykiatrien Region Sjælland

Podcast der formidler ekspertviden til professionelle hjælpere i en lettilgængelig form. Personale i behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien, på botilbud og i rusmiddelcentre er den primære målgruppe, og medarbejdere i andre hjælpesystemer og -organisationer samt brugere og pårørende vil også kunne finde brugbar viden og inspiration. De enkelte podcasts er baseret på faglige oplæg fra RoSa’s tværsektorielle konferencer og interviews med oplægsholdere. Afsnittene er 7-17 min. og kan f.eks. bruges som dialogstartere på personalemøder og ifm. uddannelse. ”RoSa’s podcasts” er tilrettelagt og udgivet af RoSa Enheden i Psykiatrien Region Sjælland. www.regionsjaelland.dk/rosa

podcast psykoligisk tryghed
Socialt Indblik

”Vejen til mere psykologisk tryghed vil altid i ét eller andet omfang indebære en konfrontation med frygt”. Sådan skriver psykolog Rikke Høgsted i sin nye bog ”Håndbog i psykologisk tryghed” med undertitlen ”Tør vi? Tør vi lade være? Og netop frygten tager bliver der taget fat på i det første af i alt tre podcast, hvor Rikke Høgsted fortæller om psykologisk tryghed. Rikke Høgsted har som psykolog en lang erfaring med arbejdet i mentale risikoerhverv som både medarbejder og leder. Hun er leder og stifter af Institut for Belastningspsykologi, og mange kender hende måske fra bestselleren ”Grundbog i belastningspsykologi”.

mentalisering
Socialt Indblik

”Jeg hører tit, at nogle børn slet ikke kan mentalisere. Jo, det kan godt være, at mentaliseringen er mindre udviklet hos nogle børn end andre børn på samme alder. Den kan være mere eller mindre veludviklet, mere eller mindre avanceret. Men  alle børn og unge kan mentalisere. Det er vildt, hvad børn kan.”
Sådan siger Sofie Münster psykolog speciale i børn og familier. Hun er stifter af Nordic Parenting – NOPA, hvor hun formidler viden til forældre og tilbyder rådgivnings- og terapiforløb til forældre

podcast 45 Magisk tænkning
De Agile Rødder

Antropolog, forsker og forfatter til bogen Giftig gæld og udpint velfærd, Susanne Ekman er i studiet. Susanne har skrevet ph.d. om selvledelse og har siden da undersøgt, hvordan vores høje forventninger og ønske om frihed i arbejdet ramler sammen med virkelighedens begrænsninger. Vi taler med hende om, hvordan selvledelse i praksis kræver meget klare rammer. Hvordan magisk tænkning lever i bedste velgående, fx når vi tror, at vi kan optimere os ud af alt. Og hvorfor det er så pokkers vigtigt, at vi taler om forventninger i forhold til, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre.

barndomstraumer
Sarah Liv

Podcasten er et rum til dig, der har overlevet en svær opvækst. Her er der er plads til de sårbare historier, de svære følelser og ubehagelige tanker og et sted hvor du kan finde spejling gennem fortællinger. Der er fokus på konsekvenserne og senfølgerne efter overgreb og andre barndomstraumer. Men der er også plads til håbet for en bedre fremtid og et liv hvor du lever, og ikke bare overlever efter en forbandet barndom.

podcast #147
BevægelseOgCo

Robin Christensen, Biostatistiker og professor  i reumatologi, er i studiet til en snak om antiinflammatorisk kost, kosttilskud og carnivor diæt samt kød og evidensen for sundhedsricisi og om placebo, for at blive klogere på den størrelse. 
Til sidst står den på statistik, nærmere en diskussion omkring p-værdier – noget man forhåbentligt kan få gavn af, skulle man selv sysle med noget forskning, forskningslæsning, fortolkning og reviewing.

En til En
NOVA

Hvordan sikrer vi at få stoppet medicin, når den går hen og bliver unødvendig eller ligefrem skadelig?
Det kommer  forsker i afmedicinering Carina Lundby med et bud på, hvor hun også fortæller om medicinbrug i samfundet, udfordringer ved et stort medicinbrug blandt særligt ældre, og hvorfor det kan være så hules svært at stoppe en behandling, når den først er startet. Samt alle de gode indsatser, der bliver lavet blandt klinikere, forskere, sundhedsmyndigheder m.m. rundt om i landet – for den gode nyhed er, at der bliver gjort rigtig meget for at forebygge og stoppe unødvendig medicin!

Eden alternative
Eden Denmark

Jounalist Rasmus Rørbæk  rejser rundt i landet for at finde en alternativ fortælling om plejehjemslivet set med Eden Alternatives tilgang. Undervejs møder vi beboere, medarbejdere og ledelse på plejehjem, og får små indblik i livet på et Eden-drevet plejehjem. I serien møder vi også eksperter, politikere, og andre i og omkring pleje og omsorg i Danmark.

socialt indblik live
Socialt Indblik

Det kan være svært at tale højt om forråelsen. Særligt når den viser sig hos en selv eller de nære kolleger. Og når man selv og kollegerne er presset. Det fortæller Iben Stokholm og Stine Hvidsten, der selv har prøvet at stå frem og fortælle offentligt om forråelse og moralsk stress på deres arbejdsplads. Og i en liveoptagelse af podcastserien ”Forråelsens ansigter” fortæller de, hvad det betød for dem at fortælle åbent om de arbejdsbetingelser, der skaber moralsk stress og risiko for forråelse.

Det, du ikke kan se
Sygeforsikringen Danmark

Hundrede tusinder af danskere lever med en skjult lidelse. Og det kan være lige så invaliderende som at lide af en synlig sygdom – og have store konsekvenser for ens sociale liv. Men omverdenen og selv ens nærmeste kan have svært ved at forstå, hvorfor man ikke kan deltage i livets tilbud som alle andre. I podcastserien lader vi dem, der lider af skjulte lidelser – og som ofte lider i stilhed – komme til orde. Her vil de fortælle, hvordan det er at leve med noget, som ingen kan se, men som ikke desto mindre er helt reelt.

er du helt væk
Heartbeats

Det kan være svært at være forældre til et ungt menneske i rivende udvikling – nemlig teenageren. Podcast er målrettet forældre, der skal navigere forældreskabet godt igennem de turbulente år. I hvert afsnit inviteres eksperter og forældre i studiet til en snak om alt det svære, sjove og udfordrene ved at have en teenager i huset – og de unge selv kommenterer undervejs. 

Social indblik Anders
Socialt Indblik

”Hvordan forvalter vi det, når livet bliver mørkt og dårligt, og hvordan kan vi forstå, at det ikke bare skal gå væk? Og hvordan kan vi forstå, at det er flugten fra det og kampen mod det, der ender med at blive lidelsen?” Sådan spørger psykolog Anders Sørensen i et podcastinterview. Han er ud over psykolog og ph.d. i psykiatri og mangeårig forsker i udtrapning af psykofarmaka også forfatter til bogen ”Noget I bør vide … om udtrapning af psykofarmaka”, der udkom i foråret.

Selvskadens psykologi
Region H

Selvskadens psykologi er en podcastserie udviklet af Team for selvskade i Region Hovedstadens Psykiatri, der går i dybden med fænomenet selvskade. Sammen med en række eksperter som behandlere, forskere og ikke mindst personer, der har haft selvskade inde på livet og deres pårørende bliver der set på, hvad selvskade er, hvorfor nogle skader sig selv, og hvordan vi bedst hjælper personer med selvskade. Der bliver gået tæt på de svære følelser, der kan opstå i forbindelse med selvskade – både hos personen selv, deres familie og hos fagfolk og professionelle. 

Forskning i artrose
Bevægelse & Co

Bevægelse & Co er en podcastsereie om bevægelse, træning og sundhed. Episode #143 opsummerer hvad året har budt på indenfor artroseforskning i selskab med Anna Døssing  som ligesom værten er læge og PhD og mindst lige så interesseret i artrose.

Ditlev og dæmonerne
DR Lyd

Debattør og tegner Sarah Glerup har muskelsvind. Hun er totalt afhængig af sin kørestol og af andres hjælp. Ifølge hende, er regeringens planer om aktiv dødshjælp et tilbud fra helvede. Selve det at muligheden findes, vil betyde at mange som hende føler sig til besvær. Det vil være det ‘nemmeste’ at få en sprøjte. Det vil skabe et usynligt pres og gå ud over de svageste i vores samfund.

Ærlig uperfekt
Psykolog i neurodiversitet Thomas Kaarsberg har  forfatter, psykolog og ph.d. i udtrapning af psykofarmaka Anders Sørensen i studiet omkring medicinering og påvirkning af kroppen. Er medicin den rigtige vej til at hjælpe med ADHD eller antidepressive medicin? Får du allerede medicin? Lyt med og bliv klogere på overvejelser omkring medicin. 

 

DEFAKTUM
DEFACTUM

Podcasts  som giver et indblik i de bagvedliggende mekanismer i social- og sundhedsmarkedet. Erfarne fagpersoner  interviews af Fredeik Patrick Trabjerg  om emner der ellers kan være svære at navigere i. DEFACTUM er et forsknings- og konsulenthus under Region Midtjylland.  

Rikke Yde Tordrup
Rikke Yde Tordrup

Et godt samarbejdet mellem den professionelle, forældre eller pårørende styrker trivslen hos både borger og medarbejder, men samarbejdet kan også komme på prøve – og det er faktisk ligegyldigt, om det handler om forældre til barnet i vuggestuen, børnehaven eller skolen, som pårørende til en patient, borger på døgninstitution eller på plejehjem. Psykolog Rikke Yde Tordrop har samlet en podcastliste med udviklingspsykologisk fokus.

Livssamtaler
Livssamtaler

Livssamtaler med coach Kirsten Hylleberg handler om livet, det liv vi lever, det der er nærværende, det gode liv, de 5 kærlighedssprog og meget mere. Hvodan lever man med PTSD, lyt med når Anders fortæller om sine stress forløb og nu lever med PTSD.

Blandemaskinen samvær
Blandemaskinen
Sygeplejerske og psykolog Inge Kaldahl er specialist i død, sorg og kriser og laver livssamtaler med mennesker, hvis liv er udfordrede eller væltet omkuld. For et år siden bad hendes nære veninde hende om at være hos hende de sidste dage, inden hun rejste til Schweiz for at få aktiv dødshjælp. I denne episode fortæller Inge Kaldahl om at være i det svære den sidste tid. Hun trækker på erfaringer som både veninde og som fagperson og deler, hvordan det var at dele den sidste tid med en, man har kær.
Efterladt
View of the Heart

EFTERLADT  er en podcastserie af psykoterapeut Line Bundgaard-Poulsen som handler om at finde mening i det meningsløse, vokse som menneske og at give sorgen en stemme. At finde vej i livet efter tab, sorgens væsen, inspirere andre til nye perspektiver i livet, at give håb og nye vinkler til pårørende, netværk og kolleger, så de kan stå bedre i forhold til den, der har mistet. 

katastrofeklubben

Den 15. juni fik danskerne en række myndighedsgodkendte anbefalinger til, hvordan man kan forberede sig på kriser.
I fire specialafsnit af Katastrofeklubben dykker forskeren med specale i krig, kriser og katastrofer, Rasmus Dahlberg ned i rådene og forløbet omkring dem. Lyt med og få trykprøvet din egen kriseparathed! 

Globalnyt Højtryk
Spreaker

Vi kigger aldrig op, men altid ned, når vi skal finde syndebukke. 
Det er de andre: de fremmede, de fattige, de smittede, de overvægtige, de kronisk syge, de unge, de gamle, dem, der ikke holdt afstand, dem, der ikke ville vaccineres. Det er dem, der er Pandemiernes Pariaer, de mindretal, som flertallet og især flertallets politikere peger på, når pandemierne rammer. Flertallet får det lidt bedre – pandemierne får bedre betingelser – og mindretallene får det rigtig meget dårligere. Morten Sodemann er professor på SDU og overlæge på Indvandremedicinsk Klinik Odense Universitetshospital og forfatter til bogen: Pandemiens Pariaer.

Lola og Morten
golittle play

Podcast-brevkasse om børn og parforhold – med familievejleder Lola Jensen og vært Morten Resen. Er du udfordret i parforholdet – efter der er kommet børn? Vil ungerne ikke spise, sove eller opføre sig, som du synes, de bør? Så tag det helt roligt: Du er langt fra alene! Du er medlem af Danmarks største klub af forældre, der har svært ved at navigere i alle de forskellige råd og inputs, der findes på Google, sociale meder, hos forældre, svigerforældre, venner og veninder.

 

genstart
DR LYD

Da en 20-årig terminal syg patient sidder overfor Stine Clemmensen og spørger, hvornår han skal dø, nænner hun ikke at tage håbet fra ham. Med sin tavshed frarøver hun ham i stedet muligheden for at få fred i den sidste tid. Den unge patient og de mange andre patienter i alle aldre, der holdes i live med halsbrækkende behandlinger og som dør i ufred, har fået hende til at stifte projektet “Samtaler om Liv og Behandling” for at træne læger i at tale om døden, før den indtræffer. Men når Mette Frederiksen taler om en værdig død, er løsningen en helt anden og det gør Stine Clemmensen nervøs. I dag gæster hun Genstart for at tale om, hvor langt man skal gå for at give et menneske den død, de selv ønsker.

Billede21
DR LYD

Bakterier, virus, arkæer og svampe danner tilsammen dit mikrobiom.  Oluf Borbye Pedersen som er forfatter til Magtfulde mikrober, tilknyttet metabolismecentret og forskningsoverlæge på Herlev-Gentofte Universitetshospital og professor ved Københavns Universitet fortæller om forskning der tyder på at det afgør store dele af vores fysiske og psykiske trivsel. 
Vært: Svend Brinkmann.

Podcast ugeskriftet
Ugeskrift for Læger

Mængden af videnskabelige artikler er over de seneste 20 år steget markant. Men det er ikke ensbetydende med, at alle videnskabelige artikler er lige gode. Det kræver en del færdigheder at gennemskue kvaliteten af et studie eller en oversigtsartikel. Hør om hvad det er for færdigheder, og hvordan man i store træk kan vurdere kvaliteten af randomiserede kliniske forsøg og systematiske oversigtsartikler med kritisk læsning 

Delir
Region H

Region H, Sektion for Kompetenceudvikling har produceret en podcast i to dele, hvor oversygeplejerske Camilla Jensmark og cheflæge Martin Schulz, Afsnit for Ældresygdomme på Amager og Hvidovre Hospital er i studiet.
Link til del 2

Do you know sexisme
Trine Askholm

Sexisme handler om kønnede magtrelationer, som kan komme til udtryk på alle mulige måder: Hverdagssexisme, seksuelle tilnærmelser, sexchikane og grænseoverskridende adfærd. 
De forskellige former for sexisme er indbyrdes forbundne og forstærker hinanden. Sexisme foregår ikke kun mellem enkeltindivider, men reproduceres og legitimeres også kulturelt og i samfundsstrukturerne. LYT til podcasten eller få den engelske udgave af bogen Sexisme på arbejde -Genkend, forebyg og håndter,  som kan downloades via websiden :
SEXISM AT DANISH UNIVERSITIES – THE ACADEMIC #METOO MOVEMENT

Overgrebets stemmer
Anne Kaplan Praksis

Seksuelle overgreb er et af vores samfunds største tabuer. Et tabu, der gør os tavse i mødet med såvel dem, der har begået, som dem, der har været udsat. Som professionelle har vi en stor trang til at bryde tabuet. Men mange ved ikke hvordan. Vi kan bryde tavsheden og skabe et nyt sprog, vi kan bruge om seksuelle overgreb. Gennem samtaler med mennesker, der har seksuelle overgreb tæt inde på livet, går klinisk psykolog og ekspert i psykologien i seksuelle overgreb nænsomt og nysgerrigt ind i fortællingerne om alt det smertefulde og forvirrende.

HJERTESAGER
Ældre Sagen

Risikoen for at dø, før man er 75, er seks gange større, hvis man bor i Rødbyhavn, end hvis man bor i Gentofte. Forklaringen kan ikke koges ned til, at man ryger mere og bevæger sig mindre i nogle sogne end i andre. Det er nemlig i høj grad statens og sundhedsvæsenets skyld at uligheden i sundhed er så markant fortæller Kristian Larsen, sygeplejerske og professor ved Institut for folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og forskningsleder i Center for sundhedsfaglig forskning på Rigshospitalet.

podcast videncenter DM
Videncenter for Diabetes

Podcastlisten om diabetes er samlet af Videncenter for Diabetes og er målrettet fagpersoner, der ønsker at blive klogere på diabetes.

Billede21
DR Lyd

Vi giver op, vi bliver kolde, når vi ikke kan få andre mennesker til at gøre som vi vil. Når vi glemmer, at mennesket har bevæggrunde til deres handlinger, kan vi slet ikke handle med den omsorg, der ofte kræves. Dagens gæst,  psykolog, forfatter og foredragsholder Dorthe Birkmostemener, fortæller om, at det især  er de offentligt ansatte som bliver udsat for en usund styring, der skaber meget ringe vilkår for at give den hjælp der er brug for.

socialt indblik fri mig
Socialt Indblik

”Man gør flygtninge og indvandrere til afvigere og svage, så snart de kommer til Danmark. Og så begynder de at opføre sig som afvigere og svage.”
Sådan siger socialrådgiver Shadman Salih, der vil gøre op med begrebet integration og sætte fokus på den enkelte borger og familie. Set fra hans perspektiv fylder integration, kultur og etnicitet for meget i det sociale arbejde.
Shadman Salih vil fri af integration. Hvorfor? Det uddyber han i første afsnit af podcastserien, som tager integrationsbegrebet under lup.

altinget politisk stuegang
Altinget

I podcasten bliver der talt om:
Har et sundhedsvæsen som det danske har brug for flere penge?
Hvorfor har både rige og fattige lande behov for et stadig stærkere primært sundhedsvæsen.
Hvorfor er den stadig større middelklasse i udviklingslande en udfordring for de fattige? Hvorfor arbejdet med et mindre klimaaftryk ikke bør være et djøf-hyggeprojekt på sygehusene. 
Hvorfor klimaforandringer er kravlet op i toppen af WHO’s agenda? Læs om interviewet og lyt til podcasen

I 2015 ringede Anne-Mette. Hun ville løse et af hospitalsverdenens største problemer: Hvordan får man flere til at afspritte deres hænder, så vi kan nedbringe hospitalserhvervede infektioner.
Morten Münster som er ekspert i adfærdsdesign står bag en lang række spændende podcast. I afsnit 110 er forskeren og klinisk specialist Anne-Mette Iversen i studiet.

 
DR Lyd

Vi har ikke noget håb, men masser af mening, fortæller Karen og Simon, der var med i Brinkmanns Briks for to år siden, hvor vi efterlod dem håbefulde for et liv uden kræft. Desværre fandt lægerne en hjernesvulst i Simons hoved for et par måneder siden og nu ved de ikke hvor længe han lever. Det efterlader parret og deres børn i en livskrise som de gerne vil fortælle os om.
Karen Husby er læge og phd. og forsker i operationer for underlivsprolaps som hver 5. kvinde opereres for. Læs Artikel om Karen Husbys forskning

M ¨

Morten Münster som har skrevet bøger om adfærdsdesign står bag podcastserien M¨.
Episode 111 har Svend Brinkmann i studiet og handler om aktiv dødshjælp. 

DR Lyd

Da en Signe som teenager døjer med en spiseforstyrrelse, ender det med, at hun, i den bedste mening, får ordineret psykofarmaka. I de næste mere end 20 år forsøger hun at stoppe med at tage medicinen. Men hun kan ganske enkelt ikke. Abstinenserne er for voldsomme. Først efter flere års kamp, opdager hun, at der er mange, mange andre danskere, som står i præcis den samme situation.

DR Lyd

Immunsystemet er din bedste ven. Men det kan også blive din værste fjende! Det kan redde dig fra sygdom… og slå dig ihjel, før du når at blinke. Intet i din krop er så ubegribeligt, som immunsystemet.
Vært: Huxi Bach. Gæst: Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen som i årtier har forsket i immunsystemet og er forfatter til bogen: Dit helbreds bedste ven IMMUN Systemet.

DR Lyd

Varme hænder er en efterspurgt vare – men hvad laver de egentlig, og hvem sidder de på? Det undersøger Stine Askov og Ingrid Nymo i deres nye romaner, og så har begge forfattere selv arbejdet i omsorgsbranchen. I ‘Varme hænder’ møder vi den udbrændte pædagog, Camilla, der tager job som handicaphjælper, mens vi i ‘Den røde hane’ kører rundt med Roberta, der er ufaglært hjemmehjælper i Thy. Bøgerne bruger tydelige horrorelementer, for omsorg er en sand gyser i dagens Danmark, mener forfatterne. Det samme gør feministisk aktivist, Emma Holten, der fortæller, hvorfor vi har brug for en omsorgsrevolution.

Proflundgren
DR Lyd

Første gang Lotte Rubæk så en person, der selvskadede, blev hun ramt af en undren. Hvorfor gør man så voldsomme ting ved sig selv? Efter at have arbejdet med området i flere år er hun kommet nærmere nogle svar, men desværre er der samtidig kun kommet flere og flere til, som selvskader. Det nye spørgsmål, Lotte stiller sig selv, er, hvorfor har hver femte unge prøvet at selvskade i dag?

DR Lyd

Da Mads Ellesøe slår hovedet i badeværelsesgulvet, bliver hans liv sat på pause. De efterfølgende måneder oplever han, at ingen i sundhedssystemet kan fortælle ham, hvad han skal gøre for at blive rask. Han må flytte væk fra sin kæreste og børn, og ind på sit gamle børneværelse hos sin mor. Her begynder ét spørgsmål at trænge sig på: Er vi i Danmark gode nok til at behandle personer med længerevarende hjernerystelser?

UNTOLD

Podcast om meditation og psykisk sygdom.
Tusinder af især unge tager hvert år på meditationscenterne Goenka i en række europæiske lande. En ny podcastserie afslører et spor af ødelagte liv blandt tidligere deltagere, som blandt andre tæller danske Niels. Podcastserien´Introducing Untold´er en ualmindelig godt researchet, velfortalt og lydmæssigt smukt produceret gyserfortælling. Læs mere om podcasten som anmeldes af Maria Cuculiza for Sundhedspolitisk tidsskrift, hvor podcasten også kan tilgås.

VIA Podcast

Podcast: Overgangen fra uddannelse til profession

Den svære overgang fra at være studerende til nyuddannet sygeplejerske tager udgangspunkt i et kvalitativt studie. Fundene fra undersøgelsen udfoldes og diskuteres med leder og forsker på området i forhold til at rette fokus på, hvad der udfordrer og styrker denne overgang.

Ugeskriftets videnskab

Vi taler rigtig meget om at huske at trække vejret, vi skal trække vejret dybt og helt ned i maven – eller var det gennem næsen? Rigtig mange af os trækker vejret forkert – og i de allersværeste tilfælde kan man gå rundt og tro, at man har åndenød eller astma, men i virkeligheden handler det om at trække vejret rigtigt. 

forråelsesns ansigter
Socialt Indblik

Programserie om forråelse. Afsnit 12 med psykolog Dorthe Birkmose.
”Når man står ude på den enkelte arbejdsplads, så tror jeg ikke, vi skal tale så meget om forråelse. Så skal vi tale om det psykiske slid. Vi skal tale om censur og selvcensur. Og så skal vi tale om, hvad vi egentlig får legitimeret med vores positive fortællinger om os selv. Så jeg tænker, at vi skal tale om alt det, som fører til forråelse, eller det, som forråelsen er sammensat af.”

Socialt Indblik

Line Andreasen har selv anbringelseserfaring, og hun fortæller om hvordan hun efter sin anbringelse har oplevet at læse fagpersoners beskrivelser af hende.
Om alle de blinde punkter der opstår i en journal uden forklaringer og kontekst, om hvordan journalbeskrivelsen “at hun opførte sig som en hund omkring en jævnaldrende dreng” på institutionen, hvor hun var anbragt, har sat sig i hende, og om hvordan hun har oplevet det, at fagpersoner har skrevet om hende uden at inddrage hende i, hvad de skrev.

VIA University College

Frafald er en del af enhver uddannelsesinstitution. Forskeren Johanne Grøndahl Glavind fortæller i denne episode om udfordringerne med frafald, men også om en særlig mulighed for, at få studerende til at blive på uddannelsen

Hjernekassen på P1

Peter Lund Madsen får hvert uge besøg af eksperter i studiet.
I denne episode handler det om stroke.
Hvad vil det sige at få et stroke? Hvad er symptomerne på et stroke? Hvad skal man gøre, hvis man oplever nogle af symptomerne?
Hvad betyder det at reagere hurtigt? Hvad kan lægerne gøre? Hvordan kan man genoptræne efter et stroke? Hvordan kan stroke forebygges?

Vært: Peter Lund Madsen.
Gæster: Hysse Forchammer og Christina Kruuse.

Podcast og faglig artikel: Intramuskulære Injektionssteknikker

Intramuskulære injektionsteknikker har ændret sig i de senere år. Forskning har medført nye anbefalinger for injektionsteknikker og injektionssteder. Derfor er der brug for en opdatering på baggrund af ny teknologi og evidens.
Sygviden har derfor inviteret Trine S Madsen og Eva Toth i studiet. Vært er Ben Farid Røjgaard Nielsen og hans to gæsteværter sygeplejestuderende Mille Steffesen og Louise B Nielsen. Lyt eller  Læs artiklen

DR Lyd

Podcast: Hypnose for begyndere -Brinkmanns briks

Spoiler alert. Hypnose virker. Også til mere end et kortvarigt rygestop eller vægttab. Hvad er hypnosens potentiale og begrænsninger?
Gæsten er en af de danske pionere inden for forskning i hypnose og hypnoterapi – blandt andet inden for smerter, immunforsvaret og kræft, Professor i psykologi Bobby Zachariae.
Bliv blandt andet klogere på
– hvad hypnose er for en størrelse
– evidensen for hypnosebehandling af smerter, angst og rygeophør
– hvorfor scenehypnose mest af alt er et show

Luftspejlet

Podcast og webside: Luft og sex - til dig og din partner.

Luftspejlet har udgivet en række podcast målrettet KOL patienter.
På websiden er der også særligt indhold for fagfolk.

Bag “Luftspejlet”  står en række specialiserede fagfolk, som har arbejdet med lunger og implikationerne af lungesygdomme i mange år. 
Episode 1: KOL og sex – Konsekvenser ved lungesygdommen KOL
Episode 2: KOL og sex – Betydningen af seksualitet
Episode 3: KOL og sex – Kommunikation med partner eller som single

Sundheds TV

Podcast: Ramt af Livet

“Ramt af Livet” er en podcastserie produceret af SundhedsTV, hvor menesker der er ramt af sygdom, svigtende helbred og en krop som ikke vil, fortæller deres personlige historie sat i perspektive af en læge og en psykolog. 

DR Lyd

Podcastserie: En livsfarlig hemmelighed 1:3

De 3 episoder handler om kræftskandalen på Aarhus universitets Hospital. Det som gør stort indtryk er, hvor stor betydning det har, hvilken type du er som patient. Typen der er autoritetstro, eller typen der stiller spørgsmål og ikke vil lade sig nøje. Sidstnævnte kommer foran i køen.  ‘En livsfarlig hemmelighed’ forsøger at få svar på, hvorfor det gik så galt, og om der egentligt er blevet placeret et ansvar.

DR Lyd

Podcastserie: De kødædende bakterier 1-4

17-årige Mathilde er til gymnasiefest, da hun skærer sig i hånden på en ølflaske. Søren Rosenlund Christensen styrter på cykel og får et sår på knæet. Hvad der i første omgang ligner en almindelig skader udvikler sig på 48 timer til livstruende tilstande på grund af kødædende bakterier. I podcasten undersøges det, om danske læger er gode nok til at opdage den dødelige sygdom, der rammer flere og flere. Det er tydeligt, at noget går galt allerede  i kommunikationen når der bliver ringet 112.

Ludvigs Podcast

Skærmsund

Lyt med når speciallæge og forfatter til bogen Skærmsund, Imran Rashid fortæller om de foruroligende facts omkring det moderne menneskes skærmbrug, men også hvad vi kan gøre ved det.

Neuroguide

Podcast: Forunderlige børn

Forunderlige Børn er en podcastserie om børns trivsel, udvikling og opvækst, opstartet af psykolog Simon Wilbrandt som også står bag websiden NEUROGUIDE. Formålet er at skabe et sted, hvor alle, både forældre, lærere, pædagoger, bedsteforældre, psykologer osv., kan blive inspireret til at give børn den bedste start på livet

Politiken Børneavisen

Podcast: Valentinsdag og kærestesorger

I denne episode (89) af podcastserien fortæller sygeplejerske og professor Selina Berg om, hvad der sker i kroppen, når man har kærestesorger. Og så svarer Milan på 10 år på, hvad man kan gøre, hvis man går rundt og har lidt ondt i hjertet. Podcastserien er målrettet nysgerrige børn i alderen 9-12 år.

SIG Træthed/Fatigue

Livet med kræft: Når trætheden rammer

Træthed/Fatigue optræder i mange faser af et sygdomsforløb.

Podcasten er en guide til sygeplejersker, til at forstå træthedens forskellige faser og vejleder til, hvordan du kan samtale med patienten i et kræftforløb, der er ramt af træthed. Podcasten er udarbejdet af sygeplejersker i SIG Træthed/Fatigue, Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker

SIG Seksualitet

Når kræft rammer seksualiteten

Seksualitet og krop bliver påvirket og kan ændre sig under et kræftforløb. Det betyder noget for de flestes livskvalitet. Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker (FSK) har udviklet podcastserien “Når kræft rammer seksualiteten”. Her kan du få inspiration til hvordan du kan italesætte patientens seksualitet OG gøre det til en naturlig prioritet i dit arbejde. Det behøver ikke være svært. SIG seksualitet har eksisteret siden 2014 og er en speciel interessegruppe under Dansk sygeplejeråd (DSR) Målgruppe er sygeplejersker der arbejder med kræftpatienter, men alle er velkomne til at lytte med.

Samfund og Kultur

Etisk refleksion 2: Udbyttet Blandemaskinen.

Miniserie om etisk refleksion hvor Charlotte Dalsgaard tager på besøg hos folk, der vedkender sig etisk skam og bruger den til noget. I denne episode besøger Charlotte Dalsgaard hjerteafdelingen på Kolding Sygehus. Hjerteafdelingen har siden 2016 arbejdet med etisk refleksion hver dag. Tre gange om ugen har de det, de kalder 10 daglige, faglige minutter, og to gange om ugen prioriterer de en halv time til at tage en patientcase op

SIND Rådgivning

Livsfortællinger

SIND Rådgivning har etableret et samarbejde med Lisa Lærke Iversen, skaberen af podcasten Tabuland, som tager dig med ind bag de polerede billeder på Facebook og Instagram. Her kan du møde pårørende, og dem der på egen krop kender til, at livet kan gøre ondt. Hør dem fortælle om det, vi normalt gemmer væk; angst, depression, ADHD, spiseforstyrrelser, bipolar lidelse, personlighedsforstyrrelse m.m. men også om håb, håb, håb!

DR Lyd

Støt en dødsyg

Hjælp mig – så jeg kan få råd til livgivende kræftbehandling. Det er budskabet i flere private indsamlingskampagner, hvor dødssyge patienter har opgivet det danske sundhedssystem. I den sårbare bønfaldelse om penge, ligger også en kritik af det danske sundhedssystem, der ikke altid kan tilbyde den bedste og nyeste behandling. Men uden for Danmarks grænser har Det Europæiske Lægemiddelagentur for længst godkendt behandlingerne, og de er taget i brug i både Norge, Sverige, USA og Storbritannien. Ender vi et sted, hvor det kun er dem med et stort netværk og rige venner, der kan få den bedste kræftbehandling? I dagens Genstart fortæller læge og kræftpatient Zenia Funch om at miste tilliden til det system, hun selv arbejdede i og stolede på.

Hospice Limfjorden

At leve med døden

I denne podcastserie vil du blive lukket inden for hos Hospice Limfjord i Skive. Er vi bange for at dø? Hvad er en værdig død? Kan døden gøre os klogere på livet? Hvilket rolle spiller håbet på hospice? Hvordan kan nogle menneske holde til at arbejde med så meget lidelse? Dét er blot nogle af de spørgsmål, du vil blive klogere på i denne serie. Produceret og tilrettelagt af Mathilde Folmer for Hospice Limfjord. Spørgsmål og kommentarer kan sendes til info@hospicelimfjord.dk

Foreningen Nærvær med døden

Døden

Podcastserie Døden handler blandt andet om ‘Når sygdom og uheld rammer’, ‘Et holdepunkt i stormen’, ‘Imamen og Forskeren’, ‘Om at miste sit barn’, ‘Den medmenneskelige omsorg’, ‘Kropslig Kontakt’, ‘Nærvær gennem lyd’, og ‘Bliver jeg glad igen?’

DR Lyd

Manden med leen

Dette afsnit af podcasten Ditlev & Dæmonerne handler om dødsangt. Præst og forfatter, Kristian Ditlev Jensen, har besøg af hospicesygeplejerske Kirsten Bühler fra Sankt Lukas Hospice. De taler om, hvordan det er at dø, fx: Hvordan ser det ud? Hvad siger et menneske lige, inden det dør? Hvad er den døende bange for? Glæder den døende sig? Og burde staten eventuelt assistere vedkommende, hvis han eller hun selv vil væk her fra før tid? Kan man se forskel på, om et menneske er ved at dø naturligt eller om det lider mere end almindeligt? Gør døden ondt?  

Palliativ afd. BBH

Samtaler om døden

Podcasten Samtaler om døden, er udarbejdet af psykolog Maria Mavropoulou, ansat ved Palliativ Afdeling, Bispebjerg Hospital. I podcasten giver hun, i samarbejde med psykolog Gyrith Berthelsen, et perspektiv på, hvordan man som forældre kan tale med sine børn om alvorlig sygdom.

Radio4

Det sidste måltid

Hvad skal der stå i din nekrolog?‘ Det spørger værten Lærke Kløvedal om, når hun hver uge inviterer en ny gæst med til bords. Sammen skriver de nekrologen og taler om det liv, som gæsten har levet. I ’Det sidste måltid’ er det gæsten, der vælger menuen. Det kan være retter, der rummer et særligt minde, smagen af barndom eller fantasien om det sidste måltid. ‘Det sidste måltid’ vandt prisen som årets radioprogram ved Prix Audio 2023. 

Særudgave med Poul Nyrup Anden til Venstre

Poul Nyrup er gæst og fortæller om, hvordan det var for ham at være far og tætteste pårørende til sin datter Signe, der efter en periode med skizofreni tog sit eget liv. Tragedien, lysglimt og humoristiske anekdoter kommer frem i særudgaven som er sponsoreret af Nordisk Film i forbindelse med filmen ’Rose’, som er en vellykket skildring af at leve med sygdommen skizofreni.

Præsteværelset

I Præsteværelset i Sankt Pauls sidder sognepræst Kathrine Lilleør og tænker over de spørgsmål, som går igen i hendes samtaler med mennesker i alle aldre. Eviggyldige temaer som tilgivelse, svigt, håb, tvivl, liv, død og kærlighed bliver behandlet med hjælp fra fortællinger i Biblen, den store litteratur, poesien og oplevelser fra Kathrines eget liv.

DR Lyd

Sygt nok

SYGT NOK. 151 podcast. Hvor du kan blive klogere på en lang række sygdomme gennem interviews med landest bedste eksperter. Fx om den oversete lidelse Restless Legs Syndrome som 600.000 danskere lider af. Mange ved ikke at de lider af sygdommen som ødelægger nattesøvnen og som beskrives ”som at have cola i kroppen”

DR Lyd

Inden vi dør

Esben er uhelbredeligt syg med modermærkekræft. Det har givet ham en følelse af, at døden er kommet tættere på. En podcast fra DR om at leve med uhelbredelig sygdom.

Society & Culture

Inden de dør

Mennesker der er 70+ har oplevet en verden på speed. De har bl.a. oplevet 2. verdenskrig, efterkrigstiden, hippiebevægelse, og digitaliseringen. OG om lidt er de her ikke længere, og deres historier vil forsvinde med dem. En podcastserie af Fia Højsleth.

DR Lyd

Brinkmanns briks – Alle vil leve længere, men ingen vil blive ældre

Alderdommen er der ingen, der kommer styrket ud af, men måske er den noget værd alligevel. Lyt til denne episode af Brinkmanns briks, hvor Bente Martinsen er gæst. Hun er erfaren sygeplejerforsker blandt andet inden for emnet alderdom, og hun er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC.

DR Lyd

Fremtidens Død

Tør du lytte til en hel times program om døden? Så skal du lytte til to af landets største og mest vidende kapaciteter på området, Christian Juul Busch og Ove Gaardboe som taler om vores forhold til døden før og nu, vores ritualer og normer, og hvordan det måske (eller måske ikke) vil ændre sig i fremtiden.

Socialt Indblik

Socialt Indblik – moralsk stress

Moralsk stress skubber de dygtige medarbejdere ud mener ph.d. og docent ved Københavns Professionshøjskole, Nanna Vaaben. Hun har gennem flere år forsket i moralsk stress, der rammer lærere, ansatte i ældreplejen og politiet. Hun medvirker i dette afsnit af podcasten Socialt Indblik.

DISPUK

Vrede fædre

I syvende sæson af DISPUKs podcast ’Tætte Talks’ har psykolog Anette Holmgren talt med seks kvinder, der har erfaring med fædres vrede. I Prolog, episode 1 handler det om podcastseriens indhold, hvor fædre og døtre bliver fanget i patriarkalske normer, som bekræftes og forstærkes igennem skam og vrede. I prologen taler Anette Holmgren med Olivia Nepper Winther, der producerer og tilrettelægger Tætte Talks.

DR Lyd

Tynd og glad

Klinisk diætist Inger Bols medvirker i dette afsnit af podcastserien fra DR “Tynd og glad”. Inger Bols arbejder med den kontroversielle vægtneutrale sundhed og intuitiv spisning. Hun er nemlig blevet overbevist om, at vejen til livsglæde går gennem accept af den krop, man har. Sundheden følger, når man spiser i overensstemmelse med netop dén krops behov, hvad enten den er tynd eller tyk.

KP Alumne

Velfærdsprofeten

I podcasten Velfærdsprofeten undersøger værterne Lotte Andersen og Stine Rahr Bruzelius aktuelle problemstillinger, den gode praksis og de nyeste løsninger på velfærdsområdet. Det sker som oftest i samtaler med forskere og fagprofessionelle, der brænder for at gøre en forskel gennem deres fag og profession. Formål er at inspirere og give input til faglig udvikling. Stream på Spotify, Podimo, Apple, Pocket catst.

Smertevidenskab

Smertevidenskab

De 2 specialuddannede fysioterapeuter bag smertevidenskab.dk interviewer både forskere, klinikere og tidligere patienter for at belyse den nyeste viden omkring smerter og rehabilitering. Lyt til EPISODE 41 – Hvordan bør sundhedsprofessionelle møde mennesker med kroniske smerter?

Københavns Universitet

Videnskab fra vilde hjerner

Lyt til en af de mange spændende podcast med eksperter i studiet fx: “Kontor-fitness kan spare samfundet for 3 mia. om året. Hold 10 minutters pause fra skærmarbejdet tre gange om ugen. Brug tiden på at træne ryg, skuldre og arme med en stor elastik – måske sammen med de andre på kontoret. Det er den enkle kur mod kroniske smerter fra stillesiddende arbejde”. Eller  “Til kamp mod de stigmatiserede” “Fri vilje eller Tarmflora” “Gør romaner sundhedspersonale bedre til at behandle patienter?” “Unge mistrives på nye måder” eller “Psykisk sygdom”. Alle podcast varer 30 min. 

Lederstof.dk

Lederhjerne

Lederhjerne er en podcast om menneskehjernen og ledelse, som kan hjælpe dig med at skabe mental bæredygtighed og understøtte det gode sunde arbejdsliv for dig selv og dine medarbejdere. Værter på Lederhjerne er Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen. Find den hos forskellige podcastudbydere

 

SAGA Talks

Kh Underlivet

Har du nogensinde “sneget” dig ud på toilettet med en tampon skjult i ærmet? Har du følt dig skamfuld over noget, der er forbundet med dit underliv? Tænkt at andre kvinders kropsbehåring er anderledes end din?  En kropskærlig podcastserie med et glimt i øjet, der ikke lader sig narre af idealer, skam og tabuer. Kh Underlivet er en samtalepodcast om køn, krop og seksualitet produceret af journalist Emma Libner i samarbejde med nordens største digitale forlag Saga Talks. Find den hos forskellige podcastudbydere.

Østrogenial

En læge og en sygeplejerske inden for det gynækologiske speciale aftabuiserer og afmystificerer kvindekroppen og hylder den for alle dens evner, muligheder og forskelligheder. Der er 23 episoder optaget i 2019-2020. Find den hos forskellige podcastudbydere. 

 


Vores panel snakker om at strikke sig gennem livets op- og nedture

Rørende beretninger, relevant viden og inspirerende snakke kvinder imellem. Seje kvinder og brugbar ekspertviden inden for en lang række emner. En af dem handler om at strikke sig gennem livets op- og nedture. Forskning viser, at håndarbejde har en beroligende og sundhedsfremmende effekt på nervesystemet og skaber positive sindstilstande som flow, ro, samhørighed og glæde.

Podcast: Babysitteren fra helvede

En stor del af vores børns barndom foregår i den digitale verden. Ifølge læge, forfatter, it-iværksætter og aktivist Imran Rashid former det børnenes hjerner og deres måde at være sammen på. Læs mere i bogen “Skærmsund – en 4 ugers guide til sundere skærmvaner skrevet af Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte.

MusiCureStream

Podcast: Musik som medicin og MusiCure Stream

Mennesket har siden urtiden brugt musik til behandlingsformål. Niels Eje komponerer musik der virker afstressende og beroligende og oplevelsesskabende på et fundament på mere end 20 års udvikling og forskning i Musicure ’Music as Medicine’ 

Månedsskriftet

Podcast: Månedsskrift for almen praksis

Podcasten Månedsskrift henvender sig til ansatte i almen praksis. 125 episode med emner som omsorgstræthed, kommunikation, geriatri, medicin, multimorbiditet, nikotinafhængighed, ADHD, overdiagnostik og meget mere.

UCN

I sygeplejens fodspor

Podcastserie udgivet af UCN Sygeplejerskeuddannelsen. Hvilke podcasts vil studerende lytte til, hvis de selv kunne bestemme?  På den baggrund er der produceret otte podcastepisoder, som handler om sygeplejens historie, Fundamentals of Care og seks væsentlige sygeplejeteoretikere sat i relation til dette. Opfølgning viser at de især er gode til eksamensforberedelse! Find den hos forskellige Podcastudbydere.

KP Sygeplejerskeuddannelsen

SYG VIDEN

Podcastserie udgivet af KP Sygeplejerskeuddannelsen. Her bliver forskere inviteret i studiet for at fortælle om forskning og betydning for klinisk praksis. Hør blandt andet om brobyggersygeplejersker, livet som professor, nyuddannede sygeplejersker, kostvejledning, sårbarhed, hjerterehabilitering, faldforbyggelse, åreforkalkning i benene, patientinddragelse, børn, teknologi, omsorg, børn som pårørende, teknologi, stofmisbrug, narrativ kostvejledning, socialsygeplejersker mm.

Excellent sygepleje

Sygehus Lillebælts podcast-serie i syv afsnit går i dybden med den excellente sygepleje, som er udviklet hos Sygehus Lillebælt. Podcasten har dedikeret et afsnit til hver af de syv begreber i excellent sygepleje, hvor to sygeplejersker stiller skarpt på et af begreberne. Find den hos forskellige podcastudbydere.

Rigshospitalet

Svært at tale om på Riget

En podcast om de ting, vi skal blive bedre til at tale om i arbejdslivet. Episoderne tager udgangspunkt i virkelige historier fra hospitalet og i studiet undersøger ledere og medarbejdere fra hospitalet hvorfor det er svært at tale om, hvilke konsekvenser vores tavshed kan have, og hvordan vi kan gøre det lettere at tale om det svære på arbejdet.

Strandberg Publishing

Stroke (Podcastserie om Livet efter stroke)

I januar 2022 udgav Strandberg Publishing bogen Stroke – Få det bedste ud af livet efter hjerneblødning eller blodprop. Nu følger podcasten Stroke. Her giver eksperterne deres bedste råd, og mennesker, der har haft stroke og deres pårørende, fortæller, hvordan de lever med følgevirkningerne

LYT TIL Patientfortællinger

Rigshospitalets podcasts hvor patienter, pårørende og fagfolk fortæller om, hvordan det er at leve med alvorlig sygdom tæt inde på livet.

 

Storyteller#4 (live) Lars Lillholt

I episode 4 af podcasten Storyteller fortæller Lars Lillholt levende og humoristisk om sin kræftsygdom, stomi og om at være døden nær af akut sygdom med delirium som følge og vejen ud af det. Kan anbefales til undervisningen, eller til at blive klogere på patientfortællinger om delirium.

Podcast

May Bjerre Eiby Om Intuition, Stædighed & At Redde Liv

Sygeplejerske May Bjerre Eiby er gæst hos radioværterne Cathrine Moltke-Leth og Nicolai Moltke-Leth i podcasten ‘Changemaker’ episode 19. Her fortæller hun om sit arbejde på plejehjemmet Dagmarsminde, hvor hun anvender klassiske sygeplejeprincipper funderet i tanker omkring “kaldet”. Kreativitet og helende miljøer udgør grundstenen i omsorgsarbejdet. Find den hos forskellige podcastudbydere.

Aftenklubben

Aftenklubben - Forstå din frygt

Frygt mærkes og lagres i kroppen. Frygt for ikke at være god eller klog nok, frygten for at være til besvær. Hverdagsfrygt kender de fleste til. Vi skal lære at samarbejde med frygten i stedet for at lade den styre og forpurre tanker og handlinger. Læs bogen “Forstå din frygt -få mere ud af livet” af Anja Vintov, Gads Forlag 2023, eller bliv klogere på bogens indhold ved at lytte til podcasten AFTENKLUBBEN, Samfund og kultur, Apple Podcast.

CAMES RegionH

Patientsikkerhed Sociale og kognitive kompetencer

Fem nye podcasts sætter fokus på, hvordan sociale og kognitive kompetencer skal spille sammen med sundhedsfaglig viden og kliniske færdigheder for at højne patientsikkerheden, behandlingskvaliteten og personalets trivsel og sundhed. Bag de fem podcasts står CAMES Herlev og RegionH E-læring.

Rakkerpak

Periodisk

Fed postcast om det periodiske system som er en evig kilde til videnskabelig forundring og forståelse. Podcasten Periodisk er en tour de chambre gennem fascinerende opdagelser og halsbrækkende eksperimenter. Podcastserien er blevet til med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

DR Lyd

Supertanker på DR - Når jobboblen brister

Denne episode af DR-podcastserien Supertanker handler om vores kunstigt opskruede skyhøje forventninger til vores arbejdsliv, som er ude af trit med virkeligheden – en slags job-bobbel. Medvirkende er: psykolog Malene Friis Andersen og Susanne Ekman, som er antropolog lektor i Ledelse, Organisation og Arbejdsliv RUC.

HEXIS

Sundhedskapital med Kristian Larsen

Podcastserien Gentænkt -Bourdieu i praksis, handler i dette afsnit om ulighed indenfor sundhed, og interviewpersonen er Kristian Larsen, der er sygeplejerske og professor på Institut for Folkesundhed. Han taler om begrebet “sundhedskapital”, og hvordan det begreb kan ændre vores blik på ulighed i sundhed. For hvad er sundhedsprofessionernes rolle, og hvilke magtinteresser er på spil, når der skal vælges sundhedspolitik i Danmark? 

Scroll to Top
Størrelsesguide/Måleskema
Alle mål er angivet i cm.
Dame t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
86
92
100
108
Taljevidde
69
74
80
86
Hoftevidde
95
100
106
112
Herre t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
90
96
104
112
Skjorter
37/38
39/40
41/42
43/44
Livvidde
80
85
91
97