Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

For Sygeplejestuderende

Viden målrettet sygeplejestuderende. Podcast, apps, bøger, websider og viden som hjælper dig gennem studiet. Har du stof til listen? Send en mail til maj@sygeplejevidenskab.dk med link og en begrundelse.

Unikke BA-projekter

Under “Salon for Videndeling” bringer Sygeplejevidenskab.dk løbende resuméer af bachelorprojekter fra talentfulde sygeplejestuderende med link/pdf til den fulde opgave. Formålet er at formidle indholdet af unikke bachelorprojekter, til så bred en skare af sygeplejersker som muligt og til inspiration for andre studerende. 

Se Manuskriptvejledning Unikke BA-Projekter 
Eller gå direkte til siden Salon for videndeling/ Unikke BA-Projekter

Social Sundhed

Bliv frivillig brobygger

Er du studerende på en sundhedsfaglig uddannelse, og interesserer du dig for mennesker og ulighed i sundhed? Hos Social Sundhed kan du gøre dit studie levende ved at blive frivillig brobygger og opleve spændende møder med mennesker samt få konkrete erfaringer med støtte og ledsagelse i sundhedsvæsenet. Konkret følger du socialt udsatte til aftaler i sundhedsvæsenet et par gange om måneden. Og inden du bliver brobygger i Social Sundhed, får du en gratis, professionel uddannelse og efterfølgende supervision. Du bliver også en del af et fællesskab i Social Sundhed, hvor vi alle brænder for at gøre en forskel for det enkelte menneske og for at skabe mere lighed i sundhed.

Vurdering af artikler

Artikler: Kritisk læsning af studier

Hvad skal du være opmærksom på når du læser forskningsartikler til brug i dine studier? Det kan du se mere om under fanen ‘Peer Review’ hvor der er link til de forskellige typer studier og en gudide til hvordan du foretager en systematisk vurdering. 

UCL

Podcasserie: Praksisnærhed i Sygeplejerskeuddannelsen

At bygge bro mellem teori og praksis.
Klinisk vejleder Tina Mejlgaard og underviser Margit Lund-Cramer taler om hvordan man bedst får dannet relation til sin kliniske vejleder. Hvad gør jeg, når jeg ikke synes, jeg kan huske teorierne? Hvordan får jeg dem omsat til praksis i mit kliniske forløb? Der bliver ligeledes vist konkrete forslag til, hvordan man kan anvende model for klinisk beslutningstagen og klinisk lederskab i den kliniske praksis.

Indefra med Anders Agger
DR TV

TV-serie: Indefra med Anders Agger: Syg ungdom

TV-serie i 3 dele som vi alle bør se, giver et helt unikt indblik i mennesket bag den selvskadende adfærd og de mange psykiatriske diagnoser.
De unge der er skildret fremstår som forpinte og alvorligt syge men de fremstår først og fremmest som mennesker.
Anders Agger kommer ind under huden på både os der ser på og dem han møder. 

Billede21
DR Lyd

Podcast: Det endelige opgør med psykologerne

Svend Brinkmann har inviteret psykologforeningen og forkvinde Dea Seidenfaden i studie for at spørge om hun kan forsvare, hvorfor psykologerne har fået så meget indflydelse på vores liv. Psykologerne er her, der og alle vegne, de er svaret på livets besværligheder, men skal vi alle sammen bare gå til psykolog?

Billede21
DR Lyd

Podcast: Sundhedsministeren

Hvad er planen? Hvad er ideen med et samfund, hvor menneskene bliver mere og oftere psykisk syge?
Det spørger Svend Brinkmann sundhedsminister Magnus Heunicke om. 

KP's Podcastserie

Podcast: Forskning er ikke glasur - det er nødvendigt for sygeplejen

Podcast i 2 dele med forskningschef og professor i sygepleje Bibi Hølge-Hazelton der til daglig er professor i sygepleje og forskningsleder på Sjællands Universitetshospital i Roskilde. 
Podcast 1 har primært fokus på Bibis virke som professor. Her har de sygeplejestuderende lavet spørgsmål, som Bibi efter bedste evne svarer på.
Podcast 2 har fokus på Bibis forskning om,  hvorfor forskning i sygepleje er helt afgørende for at udvikle faget og  for sygeplejerskerne – og især for patienterne. Lyt også til “livet som professor i sygepleje” af professor Connie Bertelsen

weekendavisen
Weekendavisen

Podcast: Gør sundhedssystemet raske mennesker syge? -24 spørgsmål til professoren

Tusindvis af danske kræftpatienter bliver diagnosticeret uden grund, og flere nationale screeningsprogrammer er unødvendige. 
Hør praktiserende læge og sundhedsforsker John Brandt Brodersen udlægge et sundhedsvæsen, der spilder 40 procent af sine ressourcer, og en sundhedskultur, der gør raske mennesker til patienter. 

weekendavisen
Weekendavisen

Podcast: Hormoner som forskningsmæssig kampplads -24 spørgsmål til professoren

Forskning i kvinders hormoner handler ikke bare om viden, men om ideologi. For er PMS patriarkatets påfund eller et psykiatrisk syndrom? Og hvordan skal vi forholde os til overgangsalder? 
Psykiater Vibe Gedsø Frøkjær forklarer, hvordan hormonsvingninger påvirker hjernen fra teenageraseri til demens, og hvad man kan gøre ved det.

1.83.0-F2OOL4D7QNVKJIY7QE7TMOZMYI.0.2-3
Rådet For Sykepleieetikk

Podcast: Prioriteringer i sykepleien

Norske Siri Tønnesen har forsket i prioriteringer i sygepleje. I denne episoden taler hun med professor i sygepleje Berit Støre Brinchmann, om det at foretage prioriteringer i sygeplejen og de etiske vurderinger af prioriteringerne.

Fagligt Forum for Akutsygepleje og Tramatologi

Webside: Fagligt Forum for Akutsygepleje og Traumatologi

Akutsygepleje.org henvender sig til studerende samt sygeplejersker i akutmodtagelsen. Vi er en samling af nørder, der sætter stor pris på vidensdeling. Akutmedicin er ikke en statisk størrelse, men et fagligt felt i konstant udvikling. Vi baserer os på FOAM – Free Open Access Meducation – Medical education for anyone, anywhere, anytime. 

SYG viden podcast injektionsteknik

Podcast & Faglig artikel: Intramuskulære injektionsteknikker

Intramuskulære injektionsteknikker har ændret sig i de senere år. Forskning har medført nye anbefalinger for injektionsteknikker og injektionssteder. Derfor er der brug for en opdatering på baggrund af ny teknologi og evidens.
Sygviden har derfor inviteret Trine S Madsen og Eva Toth i studiet. Vært er Ben Farid Røjgaard Nielsen og hans to gæsteværter sygeplejestuderende Mille Steffesen og Louise B Nielsen. Lyt eller  Læs artiklen

UCL Erhvervsakademi & Professionshøjskole

Podcastserie: KITLEN KALDER

4 sygeplejestuderende udforsker vejen og kaldet til kitlen indenfor sygeplejen. Tanker, refleksioner, erfaringer samt tips og tricks til hvordan du kan gøre studielivet lettere. Her får du lyd på fremtidige sygeplejersker, som blandt andet sætter ord på svære teorier og på mange af de ting, man kan støde på som sygeplejestuderende som tror på at man godt kan lære sin teori, uden altid at skulle læse sig til det og bruge hele sin fritid på det. For hvordan jonglerer man egentligt med studielivet og sin fritid? Og hvordan kommer du lettere igennem studietiden? 

VIA Sygeplejerskeuddannelsen

Podcastserie: SYGEPLEJESTUDERENDE TALER

Sygeplejestuderende fortæller om livet som studerende i et meget omdiskuteret fag, hvor man for alvor sættes på prøve i alle aspekter. Lyt med og få indsigt i noget af det, der har betydning for de studerendes trivsel i deres studieliv og hør fortællinger fra en hverdag, hvor de ofte konfronteres med deres valg af karriere, studie og livsstil. Fx PANIK KLINIK, at være mand i sygeplejen eller at studere som ordblind eller tidligere psykisk syg.

UCN Sygeplejerskeuddannelsen

Podcastserie: SYGEPLEJENS FODSPOR

Sygeplejeteori i ørerne! Podcastserie udgivet af UCN Sygeplejerskeuddannelsen. Hvilke podcasts vil studerende lytte til, hvis de selv kunne bestemme?  På den baggrund er der produceret otte podcastepisoder, som handler om sygeplejens historie, Fundamentals of Care og seks væsentlige sygeplejeteoretikere. Gode til eksamensforberedelse!

KP Sygeplejerskeuddannelsen

Podcastserie: SYG VIDEN

Podcastserie udgivet af KP Sygeplejerskeuddannelsen. Her bliver forskere inviteret i studiet for at fortælle om deres forskning og betydning for klinisk praksis. Hør blandt andet om hjerterehabilitering, LGBT+, Kostvejledning, socialsygeplejersker, åreforkalkning i benene, stofmisbrugere, faldforebyggelse, børn, teknologi og morgenmadsklubben og meget mere.

Fårking kronisk
Samfund og Kultur

Podcastserie: FÅRKING KRONISK

I podcastSERIEN FÅRKING KRONISK vil vært Mette Aas, sammen med den ugentlige gæst, snakke om hvordan det egentlig er at være ung og kronisk syg. De snakker om hospitalsindlæggelser, lykkelig kærlighed og alt derimellem.

Under radaren
DR LYD

Podcastserie: Piller fra helvede

I Ribe sidder 5 drenge, og om lidt tager de en pille, der kommer til at ændre deres liv. Pillen ser uskyldig ud – faktisk kan du lovligt hente den på apoteket med den rigtige recept i hånden. Men i de forkerte hænder, er den dødsensfarlig.
Podcastserie i 3 dele “En eksplosion i hjernen” “Det første dødsfald” “Det sidste skub”

DR LYD

Podcastserie: I min lomme ligger en sten

Da Line var seks år, døde hendes lillesøster. Med ét stod Line med en sorg og et savn, der har boet i hende lige siden. Men hvad kan hun overhovedet huske fra dengang? Og er det egentlig okay at blive ked af noget i dag, der skete for så lang tid siden?
I podcastserien i 4 dele, undersøger Line Kirsten Nikolajsen, hvad der egentlig skete, da hendes lillesøster Laura døde, og hvad det har betydet for hendes liv, at sorgen flyttede ind i hendes familie for 22 år siden.

GADs Forlag

APP: MEDICINSKE FAGTERMER

Har du svært ved at greje hvordan de medicinske fagtermer udtales? Så er der hjælp at hente i appen Medicinske fagtermer for sundhedsprofessionelle. Indtast ordet i søgefeltet og tryk på fagtermen, fx for at høre, hvordan ordet pneumoni udtales. Find den på App Store eller Google Play

Munksgaard

APP: HPH Quiz

Få styr på pensum i anatomi og fysiologi, sygdomslære og mikrobiologi. App-quizzen bygger på lærebogsserien ’Hånden på hjertet’, målrettet sygeplejestuderende. Kan afprøves gratis. Køb quizzer til alle kapitler i en af bøgerne for 59 kr. – eller til et enkelt kapitel for 9 kr. Find den på App Store, Google Play eller Munksgaard.dk

MedEasy Group

APP & WEB: MEDEASY+

Et lærings­univers som anvender, videoer, gaming og humor via webside eller App. Det er muligt at følge sin udvikling og teste sin viden. Forelæsninger inden for Anatomi og fysiologi, lægemiddelregning, EKG, Klinisk observation, Hjerte-lunge-redning og farmakologi. Kan afprøves gratis. Koster  99 kr. om måneden. Find den på App Store, Google Play eller medeasy.dk

Highlight

APP & WEB: HIGHLIGHT

Dit pensum på video! via web eller app. Videoer, quiz-test og highlights på mobilen til klinikken og eksamen. Forelæsninger inden for anatomi & fysiologi, sygdomslære, biokemi, ernæring, farmakologi, lægemiddel­regning, mikrobiologi, psykologi. 99 kr. om måneden. Gratis i 24 timer. Find på highlight.dk eller i App Store eller Google Play

Studenterrådgivningen

APP & WEB: MINDDISTRICT

Nervøsitet for eksamen? Få gratis online støtte med appen MindDistrict. Selvhjælpsforløb, der fokuserer på at finde energien til studiet og forstå din hjerne bedre. Give slip på bekymringer og få mentalt overskud. Bliv bedre til at gå til eksamen og få styr på angsten. Gøre op med udsættelse og overspringshandlinger. Lær at slappe af og slip spændingerne. Styrk dit selvværd. Sov godt og få styr på dit søvnmønster,  Stress: Find en bedre balance – når det hele bliver for meget. Træn din studieteknik – lær nye måder at gå til studiet, opgaver og læsning på. Giv slip på frygten for at fejle – lær at håndtere selvkritik, find dine indre værdier og vær tro mod dig selv. https://srg.dk/book/online-stoette/

Center for Digital Psykiatri & Regionerne

WEB: INTERNETPSYKIATRIEN

Internetpsykiatrien tilbyder gratis behandling af let til moderat angst eller depression. Selve behandlingen foregår online via et tekstbaserede selvhjælpsprogram, hvor man støttes skriftligt af en psykolog. Internetpsykiatrien er et landsdækkende behandlingstilbud til alle, udviklet i Region Syddanmark og som drives af Center for Digital Psykiatri. Se mere på https://internetpsykiatrien.dk/

 

 

WEB: VÆRD AT VIDE OM HÅNDHYGIEJNE – DIT ANSVAR PATIENTERNES SIKKERHED

7-10 pct. af alle indlagte patienter får en hospitalserhvervet infektion, men op til 70 pct. kan forebygges. Tag kursuset Værd at vide om håndhygiejne -dit ansvar patienternes sikkerhed og vær i front med forebyggelsen. Statens Serum Institut har udviklet et E-lærings kursus i hygiejne: Værd at vide om håndhygiejne, Værd at vide om hygiejne i primærsektoren, Værd at vide om forebyggelse af kateterrelaterede urinvejsinfektioner. Undervisning (ssi.dk) Er du i tvivl om hvad der er gældende, kan du altid slå op i de Nationale infektionshygiejniske retningslinjer. Generelle forholdsregler for sundhedssektoren, 1. udgave 2017 (ssi.dk)

Samfundslitteratur

BOG: Studiehåndbog for sygeplejerskestuderende

Håndbogen er en praktisk opslagsbog, skrevet af superkompetente forfatter, som på en nem og overskuelig måde samler de bedste råd, til et godt studie. Den er spækket med nyttige viden og faktabokse. Læs blandt andet om 3 vigtige læringsboostere, gode råd til at huske stof, forberedelse til eksamen, studievejledning og støttemuligheder hvis du f.eks. har en psykisk lidelse, er talblind, eller ordblind, lider af eksamensangst, eller har brug for orlov. Anette Telling Dennig, Thea Qvist Hjørnholm, Anne-Lisbeth Pedersen, Peter Stray Jørgensen, Lotte Rienecker. Samfundslitteratur, 2023, 151 sider 250 kr.

Gads Forlag

BOG & PODCAST: At studere sygepleje – find vej gennem sygeplejerskeuddannelsen

Bogen handler om hvad det vil sige at studere til sygeplejerske, med et godt og samlet overblik over uddannelsens tilrettelæggelse.  Metoder til læring både i teori og i praksis, med plads til at skrive egne noter.  Der er hjælp til hvordan eksamener, eksamensangst og mental robusthed kan gribes an. Bogen suppleres med en podcast om eksamenangst med konkrete øvelser, råd og tips til at tackle og overkomme eksamensangst. Eva Hoffmann, Kitt Vestergaard (red). Gads Forlag 2022, 196 sider 249,95 kr. Find på https://gad.dk/at-studere-sygepleje-3-udg

FADL's Forlag

BOG-SERIE: Ny sygeplejerske uden panik, 100 gode råd i sygeplejen & Malebog for sygeplejersker

Sygeplejersken Ruth Asferg Holst har før hun læste til sygeplejerske, været udstationeret som soldat i 10 år, og været på flere internationale missioner, læst på en fransk handelsskole og arbejdet på Thule Airbase. Men alligevel er det intet i forhold til at starte som ny sygeplejerske, i det hun beskriver som det ubestridte mest fantastiske arbejde, hun nogen sinde har haft, selv på dage hvor hun har lyst til at græde i afmagt og frustration. I Ny sygeplejerske – uden panik, fortæller Ruth om livet som nyuddannet sygeplejerske – at det er ok at lave fejl, og at du aldrig er alene på afdelingen. Her er der råd og vejledning til de klassiske situationer, som en ny sygeplejerske/studerende står i, både fra Ruth selv og professionelle rådgivere. Hvordan håndteres det første hjertestop? Hvad skal man svare når patienten siger, at han er bange for at dø? Hvordan udholdes tavsheden i en samtale? Hvordan forflytter jeg en patient på en smart måde? 100 gode råd i sygeplejen er opfølgeren til Ny sygeplejerske – uden panik. Nurse Ruth fører dig gennem hverdagens udfordringer i klinikken. Finurlige tegninger kombineres med kærlige råd, tips og tricks, om nogle af de forskellige arbejdsopgaver, man som ny sygeplejerske/studerende ikke altid har helt styr på. Anatomisk malebog for sygeplejersker. Bogen er en male-, arbejds- og fornøjelsesbog målrettet sygeplejestuderende eller ny sygeplejerske. Følg NurseRuth gennem 11 temaer, der blandt andet kommer forbi knogler, muskler, luftveje, celler og fordøjelsessystemet. Her kan du gennem små, hyggelige opgaver farvelægge og blive klogere på anatomi og en smule fysiologi. Ruth Asferg Holst, FADLS Forlag 2023. 175-250 kr. Følg det skønne univers Nurseruth på instagram

Samfundslitteratur

BOG: Brug din superhjerne, Teknikker til at huske, studere og lære (endnu) bedre

Bruger du meget tid på at studere uden at du opnår de resultater du ønsker? Udsætter du igen og igen dine opgaver og deadlines? Har du problemer med koncentration, og svært ved at huske det du har læst? Så er der hjælp at hente i bogen Brug din superhjerne, som er baseret på forskning inden for hjernefysiologi. Bogen er fuld af praktiske og konkrete handlingsanvisende råd. Det hele handler om organisering af studietid, planlægning, fritid, søvn, mobiltelefon, motion og kost opsummeret i en tjekliste med 10 punkter, til hvordan man kan lære hurtigere og bedre.  Bogen er velegnet til alle der skal lære systematisk og faktapræget hvad enten det er sundhed, naturfag eller noget helt andet: Til opgaver, til eksamen, eller på arbejde. Slut med overspringshandlinger, sidste-øjeblikseksamenslæsning, studiestress og eksamensangst. Olav Schewe, Barbara Oakley. På dansk ved Lotte Reinecker og Peter Stray Jørgensen, Samfundslitteratur 2021. 182 sider 199,95 kr.