På Bispebjerg følger hjertestopteamet en fast plan, når de løber ud til hjertestop.
Det er en systematisk arbejdsgang, hvor læger, sygeplejersker og portører forsøger at gemme følelserne væk for at bevare professionalismen og gøre alt hvad de kan for at genoplive patienten. Hvis det ikke lykkes, kan vi stå med en høj puls efter et intenst forløb, fortæller Rasmus Stokholm Bækgaard, der er reservelæge og teamleder på Hjerteafdelingen.
Fra 1. januar er teamet officielt begyndt at holde 1 minuts stilhed efter et hjertestop, hvis det ikke lykkes at genoplive patienten. Vi gør det for at vise respekt for den afdøde patient. Når vi behandler et hjertestop, kører adrenalinen for fuld skrue. Med 1 minuts stilhed får vi alle plads til at samle tankerne og mærke efter, hvordan vi har det, fortæller Rasmus i et opslag på LinkedIn. I nogle tilfælde har patienten været indlagt i længere tid, hvor personalet har nået at skabe en relation til afdøde.
Ligesom Rasmus Stokholm Bækgaard er anæstesisygeplejerske Jens Busk med i hjertestopteamet. Siden efteråret har de talt om, hvordan de bedst muligt holder 1 minuts stilhed.
Det er en usædvanlig situation at stå i. Vi giver en livløs person hjertemassage, medicin og måske endda stød. Vi har fokus på at genetablere vitale livstegn.
Hvis genoplivningsforsøget ikke lykkes, har vi snakket meget om, hvordan vi håndterer situationen på den bedst mulige måde, så vi viser vedkommende størst mulig respekt, forklarer Jens Busk. Personalet er positive. De fleste er enige om, at det ville blive betragtet som en betydelig respektfuld handling over for patienten, hvis det blev gjort for en af deres egne pårørende i en tilsvarende situation, afslutter Rasmus Stokholm Bækgaard.