Louise Nørgaard, Rikke Nygaard Eskesen, Gitte Sylvester Jensen, “Men with testicular cancer and their experiences of sexual health”, KLINISK SYGEPLEJE, Volum 38, Nr. 1, 2024, s. 33-47, DOI: https://doi.org/10.18261/ks.38.1.4
Baggrund
Testikelkræft rammer oftest unge mænd i alderen 15-35 år. Selvom overlevelsesraten er høj, viser forskning en betydelig indflydelse på seksualitet, maskulinitet og fertilitet for denne patientgruppe.
Formål
At undersøge, hvordan 15-35-årige mænd oplever virkningen af testikelkræft på deres seksuelle sundhed.
Metode
Et kvalitativt design med den hermeneutiske tilgang. Projektet omfatter individuelle, semistrukturerede interviews med tre tidligere patienter med testikelcancer. Analysefasen er inspireret af den induktive analysestrategi.
Resultater
Resultaterne præsenteres som tre temaer:
”Påvirkning af fertilitet og maskulinitet”, ”Påvirkning af kropsopfattelse” og ”Påvirkning af sociale relationer”.
Diskussion
I artiklens diskussion benyttes forskellige teorier og begreber til at forstå og diskutere, hvordan mænds seksuelle sundhed påvirkes, idet deres seksualliv berøres. Ydermere diskuteres begrebet maskulinitet og hvordan dette begreb har ændret sig over tid i takt med samfundets stadig skiftende holdninger til, hvad der associeres med at være mand.
Konklusion
Orkiektomiens (fjernelse af testikel) indvirkning på seksuel sundhed er mindre signifikant end tidligere forskning antyder. Det er i højere grad bivirkningerne af kemoterapien, der resulterer i en ændret kropsopfattelse og mulig infertilitet, hvilket resulterer i informanternes oplevelse af, at deres seksuelle sundhed er påvirket.
Implikationer for praksis
Viden om oplevelser af at have haft testikelcancer kan bidrage til at højne kvaliteten i fremtidens sygepleje. Det vurderes relevant at prioritere undervisning i patienters seksualitet samt seksuel sundhed på sygeplejerskeuddannelserne i Danmark. Ud fra de 12 sygeplejefaglige problemområder skal stillingtagen til patienternes seksualitet ligestilles med de resterende 11 problemområder.
Inspireret af pædagoguddannelsen anbefales det af Uddannelses- og Forskningsministeriet, at der på sygeplejerskeuddannelsen indføres et landsdækkende obligatorisk forløb om ‘køn, seksualitet og mangfoldighed i sygeplejen’ for at styrke de kommende sygeplejerskers viden på dette område.
Louise Nørgaard, Sygeplejerske, E-mail: Louisen2320@gmail.com