Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

Boganmeldelse: Det kunne være så godt -på jagt efter indflydelse og det menneskelige i arbejdslivet

Af Christel Trøstrup, phd., cand.pæd.psyk, sygeplejerske og ejer af Friborgen, som arbejder med menneskevenlige organisationer.

Bogen: Det kunne være så godt
-på jagt efter indflydelse og det menneskelige i arbejdslivet.
Malene Friis Andersen.
Dansk Psykologisk Forlag.
228 sider, 249 kr.

“Indflydelse i Arbejdslivet” af Malene Friis Andersen er en tankevækkende rejse ind i hjertet af nutidens organisationer og deres komplekse forhold til medarbejdernes oplevelser af indflydelse. På en forfriskende essayistisk måde bringer forfatteren os tættere på kernen af, hvordan organisatoriske strukturer og ledelsespraksis påvirker den enkelte medarbejder.

Forfatterens evne til at forene teori og personlig refleksion giver læseren en fornemmelse af at være med på en dialogisk rejse. Dette gør læseoplevelsen både engagerende og nærværende, og det skaber en nødvendig kobling mellem de tørre forskningsresultater og det virkelige menneske bag tallene.

En særlig styrke ved bogen er forfatterens modige greb, der placerer mennesket centralt i diskussionen om organisationers fundament. Hun udforsker ikke blot de organisatoriske rammer, men kaster også et kritisk blik på, hvor mennesket bliver af i den stigende kompleksitet. Denne tilgang er en påmindelse om, at når vi diskuterer organisationer, diskuterer vi i sidste ende mennesker og deres trivsel.

Forfatterens beskrivelse af de tre former for indflydelse – performing, belonging og becoming – er fundamentale begreber, der udfolder sig som nøgler til medarbejdernes overordnede oplevelse af indflydelse. Disse begreber giver ikke kun læseren en teoretisk ramme, men inviterer også til refleksion over egne arbejdslivserfaringer.

Andersen inddrager sin baggrund som organisationspsykolog og forsker i arbejdsmiljø på en måde, der tilføjer troværdighed og dybde til bogen. Hendes erfaringer fungerer som en bro mellem teori og praksis, hvilket gør bogen tilgængelig for både fagfolk og almindelige læsere med interesse for arbejdslivets kompleksiteter.

“Indflydelse i Arbejdslivet” er en appel om at bringe mennesket tilbage i samtalen om fremtidens organisationer. Andersen formår at vække læserens nysgerrighed og refleksion, og bogen er en uomgængelig læsning for dem, der ønsker at forstå, hvordan vi kan forme arbejdslivet til gavn for mennesker og organisationer.

Den sidste halvdel af bogen handler om generobringsstrategier, hvor forfatteren arbejder med en model, der ligner et koordinatsystem, og som har til formål at undersøge organisationens eget skyggearbejde, Saurons øje, støvsugerteamet og veksling af praksiserfaringer. Dette virker som en måde, man kunne arbejde på som intern konsulent i egen organisation.

Bogen er værd at læse, hvis du vil undersøge, hvorfor mening i arbejdslivet er truet, men værd at holde fokus på – nu og i fremtiden.