Annonce

Ernærings Gap ved udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling

Ernærings Gap ved udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling

Download som PDF

Knudsen AW, Hansen SM, Thomsen T, Knudsen H, Munk, T. Nutritional gap after transfer from the intensive care unit to a general ward – a retrospective quality assurance study, Australian Critical Care, https://doi.org/10.1016/j.aucc.2024.07.083

Introduktion
Dækning af patienternes energi- og proteinbehov er vigtig, både ved kritisk sygdom, men også igennem rehabiliteringsperioden, da ernæringsbehandling bedrer en række kliniske effektmål. Derfor ønskede vi at undersøge 1) andel der havde en ernæringsplan med ved udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling 2) dækningsprocent for energi- og protein dagen før, dagen efter samt tredje dag efter udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling.

Metode
Et retrospektivt kvalitetssikringsstudie. Inklusionskriterier; patienter udskrevet fra intensivafdelingen til en stamafdeling på Herlev Hospital. Eksklusionskriterier; < 18 år, indlagt > 2 sammenhængende dage på intensivafdelingen, død indenfor de første 3 dage på stamafdelingen.

En ernæringsplan blev defineret som:
1. Dokumenteret energi- og proteinbehov
2. Dokumenteret dækningsprocent, udregnet som indtag af energi- og proteinbehov
3. Ernæringsvej (pr.os., enteralt, parenteralt)
Ved enteral- eller parenteralernæring:
4. Mængde af produkt
5. Navn på produkt

Resultater
Vi inkluderede 57 patienter, n=43 (75%) mænd. Gennemsnitsalder 64 år (±11,1). Indlagt på intensivafdelingen i median 6 dage (IQR: 3-11). En (2 %) patient havde en ernæringsplan. Patienternes dækningsprocent faldt signifikant fra dagen før til dagen efter udskrivelse fra intensivafdelingen (energi; fra 94 % til 30,5 %; p=0,0051, protein; fra 73 % til 27,5 %, p=0,0117). Faldet i dækningsprocent forblev uændret fra første til tredje dag efter udskrivelse fra intensivafdelingen.

Diskussion
Det var i litteraturen ikke defineret hvilke oplysninger, der som minimum skulle indgå ved udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling. Vi fandt store variationer i hvilke oplysninger, der bliver videregivet ved udskrivelsen. Et signifikant faldt i dokumenteret dækning af energi- og proteinbehov, indikerer at fokus på ernæringsbehandling i overgangen er utilstrækkeligt.

Konklusion & Implikationer for praksis
En patient havde en ernæringsplan ved udskrivelse fra intensiv- til stamafdeling, og dokumentation for dækningen af energi- og proteinbehovet faldt signifikant. Ved udskrivelse fra intensivafdelinger bør der udarbejdes vejledning for minimum indhold i en ernæringsplan, med henblik på at øge dækningsprocenten.

Anne Wilkens Knudsen, Forskningsmedarbejder, RN, RD, Ph.d. Enheden af Diætister og Ernæringsforskning, EATEN, anne.wilkens.knudsen.01@regionh.dk

Scroll to Top
Størrelsesguide/Måleskema
Alle mål er angivet i cm.
Dame t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
86
92
100
108
Taljevidde
69
74
80
86
Hoftevidde
95
100
106
112
Herre t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
90
96
104
112
Skjorter
37/38
39/40
41/42
43/44
Livvidde
80
85
91
97