Annonce

Coercion and Violence in Mental Health Settings – Causes, Consequences, Management.

Coercion and Violence in Mental Health Settings – Causes, Consequences, Management.

Af Lene Lauge Berring
Chef Sygeplejerske, SD, cand.cur. Ph.d. Professor, Leder af Psykiatrisk Forskningsenhed, Professor (IRS) Institut for Regional Sundhedstjenesteforskning. Syddansk Universitet, Psykiatrien Region Sjælland. Docent ved Professionshøjskolen Absalon.

Hallett, N., Whittington, R., Richter, D., & Eneje, E. (2024). Coercion and Violence in Mental Health Settings. Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-031-61224-4
En open access og gratis bog der kan downloades fra forlaget Springer:  Download bogen her

Bogen er blevet til i et omfattende samarbejde blandt Europæiske forskere, praktikere og mennesker med levede erfaringer, undersøger brugen af tvang i psykiatrien globalt.

Den indeholder en omfattende analyse af nøglebegreber, historiske udviklinger og kontekstuelle faktorer, der påvirker tvangspraksis. Bogen diskuterer konsekvenserne af tvang for patienters autonomi og værdighed, sammenligner østlige og vestlige tilgange og udforsker alternativer til tvang, såsom personcentreret pleje og deeskalering. Den indeholder også erfaringer fra brugere af psykiatrien og fremhæver vigtigheden af den Traume Bevidste Tilgang. Bogen sigter mod at informere og vejlede udviklingen af mere humane og rettighedsbaserede psykiatri praksisser verden over.

Bogen inddeles i fire sektioner:

Forskellige stemmer: fremhæver perspektiver, der ofte er marginaliserede i den vestlige, professionelt dominerede diskurs om tvang og psykiatri. Den inkluderer ikke-vestlige synspunkter og indsigter fra personer med levede erfaringer, f.eks. er første kapitel skrevet af Chris Munt og Brian Littlechild der begge har personlige erfaringer med at være udsat for tvang og som repræsenterer mange brugere af psykiatrien.

Nøglebegreber: præsentere de grundlæggende begreber relateret til tvang og vold inden for psykiatrien, her herunder risikovurdering. Der beskrives etiske dilemmaer, menneskerettigheder og forebyggelse af tvangsindlæggelser. Forebyggelse af tvangsindlæggelser er et vigtigt område da en tvangsindlæggelse hyppigt medfører flere andre typer tvang.

Kulturelle, menneskelige og fysiske Kontekster: Handler om de miljøer og betingelser, der former oplevelser og handlinger inden for psykiatriske rammer. F.eks. design og layout af fysiske rum, implementering af sikkerhedsforanstaltninger, den herskende afdelingskultur og systemiske reaktioner på aggressiv adfærd der påvirker det terapeutiske miljø.

Interventioner: Den sidste del indeholder interventioner som reaktion på vold og hvordan disse kan reducere afhængigheden af tvang samt volden selv. Selvom delen anerkender den udbredte brug af tvangsforanstaltninger, advokeres der samlet set for en reduktion i anvendelsen, herunder voldsforebyggelses træning, deeskaleringsteknikker, farmakologiske interventioner og alternative tilgange. Her understrejes også vigtigheden af støtte efter tvangen både til patienter og personale.

Bogen er en opdatering af udgaven fra 2006 og er særlig aktuel i disse år, hvor både tvang og vold i psykiatrien er fremtrædende emner på den nationale og internationale sundhedspolitiske dagsorden. WHO har opfordret til afskaffelse af tvangspraksis over for mennesker med psykisk sygdom og anbefaler metoder, der respekterer menneskerettigheder og fremmer mere humane behandlingsmetoder. I Danmark er der netop underskrevet en partnerskabsaftale, der foreskriver, at tvang skal reduceres med 30% frem mod 2030.

Udfordringer opstår, når institutioner står over for kompleks adfærd som vold, selvmordstanker eller selvskade. Som reaktion herpå anvendes ofte tvang for at mindske disse trusler. Denne cyklus af vold og tvang kan kompromittere afdelingsmiljøet, hæmme effekten af behandlingen og potentielt forårsage utilsigtet skade.

Minimering af behovet for tvang kræver vedvarende indsatser, og her kan bogen være en vigtig inspirationskilde, fordi viden herfra er understøttet af forskning.

 

 

Scroll to Top
Størrelsesguide/Måleskema
Alle mål er angivet i cm.
Dame t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
86
92
100
108
Taljevidde
69
74
80
86
Hoftevidde
95
100
106
112
Herre t-shirt
S
M
L
XL
Brystvidde
90
96
104
112
Skjorter
37/38
39/40
41/42
43/44
Livvidde
80
85
91
97