Af Maj Siercke, Sygeplejefaglig chefredaktør, ph.d. Stifter af Sygeplejevidenskab.dk
Destruktiv digitalisering
– En debatbog om Sundhedsplatformen 2016-2021
Niels Bentzon, Jacob Rosenberg
FADL’s Forlag, 2021
320 sider – 261 kr.
I 2022 anmeldte jeg bogen i Sygeplejersken. I lyset af de omstillinger der er i sundhdsvæsenet er bogen fortsat aktuel, som et indspark i debatten.
Med til debatten hører omkostningerne til de forskellige systemer:
De årlige driftsudgifter for det østdanske system Sundhedsplatformen (SP) er 600-800 millioner, og driften i Region Midtjyllands EPJ-platform koster ‘kun’ 74 millioner årligt. Region Syd har betalt 257 million for køb og implementering af det jyske system.
Nogle kritikere mener at, af hensyn til konkurrencen vil det være sundt med flere IT-systemer. Det er dog svært at forestille sig fordelene i, hvis vi fx havde flere MitId, Digital Post, SKAT, styrelser mm. Det eneste rigtige, må i et så lille land som Danmark, være at have et samlet system. Og det skal være et system hvor man får det mest velfungerende IT-system, med fornuftig brug af skatteydernes penge.
Destruktiv Digitalisering er en debatbog om Sundhedsplatformen (SP), som har været det gældende it-system i Region Hovedstaden og Region Sjælland siden 2016.
SP har løbende været til debat både i medierne og hos klinikere, som stadig rapporterer om store problemer med en tidsrøvende elektronisk patientjournal, som dræner for energi og arbejdsglæde. Destruktiv Digitalisering er en uhyggeligt spændende og velskrevet debatbog. Man gyser og forarges undervejs i historien og nikker som kliniker genkendende til historien. Tragedien som udfolder sig, er en saglig veldokumenteret fortælling omhandlende SP, og hvordan de første fem år med ”den dræbende platform” er gået.
Den lemfældige brug af skattemidler til det milliarddyre system er mildest talt chokerende. Midt i en tid, hvor der er mangel på sygeplejersker og læger, er det fortvivlende, at mange er taget ud af den kliniske hverdag for at være såkaldte ”byggere”, der skal forbedre SP. Men det de bygger på, svarer desværre til at få en Trabant til at køre som en Rolls Roys. I Region Hovedstadens it-afdeling alene sidder der ca. 300 medarbejdere, der udelukkende arbejder med udvikling, support og forvaltning af SP. Samlet set er merudgiften til drift af SP opgjort til 520 mio. kr. årligt.
Systemet er så kompliceret og lidt intuitivt, at det kræver massiv sidemandsoplæring i ugevis. Er klinikeren væk fra SP i en kort periode, kan det være umuligt at navigere i på egen hånd ved tilbagevenden til afdelingen. Den non-intuitive og uoverskuelige brugergrænseflade, som kræver klik på klik på klik (hvis man da overhovedet kan finde ud af, hvor man skal klikke) ser forskellig ud fra sted til sted, hvilket besværliggør skifte fra afdeling og ambulatorium. Som omtalt i sidste nummer af Fag&Forskning: ’Sygeplejedokumentation og kliniske sygeplejeplaner – status og udfordringer’, har SP også haft negative konsekvenser for dokumentation af sygeplejen.
Patientsikkerheden har flere gange været alvorligt truet, hvilket også har været omtalt af Ombudsmanden og senest med en hård kritik fra Datatilsynet, som påpegede fejl i tusindvis af medicinkort. Det skyldes, at softwaren i SP er baseret på et forældet programmeringssprog (MUMPS) udviklet i slut-60’erne, som vil blive ved med at føre til fejlkodning i SP, hvor ingen på forhånd kan regne konsekvensen ud, og derfor igen og igen potentielt kan føre til problemer med patientsikkerheden.
Der er meget få programmører i verden, der kender MUMPS, og dem der gør, vil helst ikke have noget med det at gøre. Det er yderst velkvalificerede forfattere inden for lægevidenskab, økonomi og datalogi, som har bidraget til bogen. Indledningsvis er der interview med Bertel Haarder, som begræder, at vi ikke har et samlet velfungerende elektronisk patientjournalsystem i Danmark og derfor reelt har splittet Danmark op i to. De 14 kapitler dissekerer forløbet med SP lige fra udvælgelse, opsætning, implementering og konsekvenser for den kliniske praksis. Det står lysende klart, at de sundhedsfaglige og økonomiske konsekvenser har været store, og at afskaffelse af det katastrofale it-system står øverst på ønskesedlen.
Læs også debatindlæget: Der er intet som helst positivt, hensigtsmæssigt eller konstruktivt i, at vi har en digital Berlin-mur ned igennem Storebælt af Jacob Rosenberg og Niels Bentzen HER