Mange sondebrugere døjer med kvalme, opkast og ubehag af sondeernæringen, men sådan behøver det ikke at være. Bøger med blendeopskrifter og færdig-sondemad af naturlige råvarer er tilgængelig. Men der mangler viden hos diætister og sygeplejersker til at kunne anbefale andet end de konventionelle sondeprodukter.
Pia Overgaard Bjørn, klinisk diætist, pia@bellyfood.dk

Resumé
Artiklen giver indblik i fordele og ulemper ved naturligt fremstillet sondeernæring, som er en stigende trend blandt mennesker med sonde. Artiklen ruster sygeplejersker til bedre at forstå sondebrugerne og informere om de muligheder, der er. Nogle sondebrugere ønsker mere medbestemmelse, mere normal kost af hjemmeblendede råvarer og færre gener som fx opkast, diarré eller mavesmerter.
Af den grund overvejer - eller begynder - flere selv at fremstille sondemad af almindelige fødevarer.
Det er vigtigt, at sygeplejersker er bevidste om mulighederne, samt om hvilke fordele og ulemper der følger ved at fremstille alternativer til kommerciel sondeernæring. Sondemad af naturlige råvarer har i flere studier vist signifikant mindre rapporteret kvalme, opkastning, mavesmerter, oppustethed, diarré og forstoppelse, sammenlignet med kommerciel sondeernæring, og evt. bekymringer er derfor ikke bakket op af evidens. Studier konkluderer også, at sondemad af naturlige råvarer er forbundet med nedsat brug af sundhedsvæsenet, forbedret symptomscore og øget patienttilfredshed.
Sondebrugere bør derfor blive informeret om de muligheder der er for at bruge sondemad af naturlige råvarer. Enten i form af fremstilling af hjemmeblendet sondemad eller sondemad, der er fremstillet af naturlige råvarer og er klar til brug.
Vil du læse videre?
Få adgang til artiklen med:
Enkelt køb af artikel
-
Ukategoriseret
Artikel: Sondemad af naturlige råvarer giver færre gener og større livskvalitet.
125.00 kr.
Tilføj til kurv
- Allerede abonnent?









