Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

Mandlige superhelte i sygeplejen: Portræt af Runar Bakken

 

Af Ben Farid Røjgaard Nielsen, sygeplejerske, cand.cur., lektor ved Københavns Professionshøjskole. 

Runar Bakken er sygeplejerske og docent emeritus ved Universitetet i Sydøstnorge. Runar Bakken har igennem et langt forfatterskab fungeret som en modig intellektuel kriger, der bryder med konventioner og tvinger os til at se verden fra nye perspektiver. 

I Runar Bakkens bog ”Modermordet” udfordrer han opfattelsen af, at mænd skulle være dårligere til at yde sygepleje end kvinder, alene grundet deres køn. Da bogen udkom, blev han nærmest sortlistet i sygeplejen. En af grundene var, at Bakken kritiserede, at omsorgstækningen i sygeplejen tog udgangspunkt i en feministisk tankegang, hvor kvinder anerkendes for at have en særegen omsorgsevne.  

I bogen “Alle vil leve længe, men ingen vil blive gamle” ses igen et modigt opgør med den dominerende forståelse af alderdommen som en proces, der kan og skal forebygges. Bakken retter opmærksomheden mod den modsætning, der eksisterer mellem ønsket om et langt liv og samtidig frygten for alderdommens byrder. Bakkens værker skaber ikke kun en intellektuel gnist, men placerer ham også midt i samfundsdebatten, hvor han tvinger alle til at genoverveje vores forforståelser om køn, omsorg og aldring. Han er ikke blot en forfatter; han er en vaskeægte superhelt. 

Dansk Gerontologisk Selskab har anmeldt bogen Alle vil leve længe, men ingen vil blive gamle, som du kan læse her: Anmeldelse-af-Alle-vil-leve-længe-men-ingen-vil-blive-gamle.pdf (danskgerontologi.dk)