Sygeplejevidenskab.dk

Annonce

Mandlig superhelt i sygeplejen. Portræt af Allan Härsing (1909-2000)

Foto: 1953. Forstanderinde Anna Dahlstöm overrækker eksamensbevis til Allan Härsing i Den Blå sal på Stockholms Rådhus (1).

Af Ben Farid Røjgaard Nielsen, sygeplejerske, cand. cur., lektor ved Københavns Professionshøjskole.

En vaskeægte mandlig superhelt i sygeplejen, som jeg længe har glædet mig til at præsentere, er svenske Allan Härsing (1909-2000).
Mange kende sikker de første danske mandlige sygeplejersker, der startede på uddannelsen i Danmark i 1951 (2). Men faktisk var det allerede muligt i 1949 i vores naboland Sverige for mænd at uddanne sig til sygeplejerske.
Han startede på Sankt Eriks Sygeplejerskeskole i oktober 1949. Den 1. april 1953 modtog han stolt sit eksamensbevis i den Blå Sal på Stockholms Rådhus.

Inden Allan Härsing startede på sygeplejerskeuddannelsen, arbejdede han som plejer på bl.a. Beckomberga hospital. Han var virkelig glad for dette arbejde, men havde alligevel en drøm at videreuddanne sig til sygeplejerske. Og da det blev muligt, så greb han muligheden og var dermed med til at bane vejen for mange andre mandlige sygeplejersker. Efter uddannelsen som sygeplejerske, arbejdede Allan Härsing  først som sygeplejerske på Södersjukhuset, før han vendte tilbage til Beckomberga hospital, hvor han begyndte at arbejde den 1. januar 1955. Han fortsatte med at arbejde på Beckomberga indtil sin pensionering i 1964. Han blev 90 år og døde 9.juli 2000.
Kilder:

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Allan_Härsing
  2. https://dsr.dk/sygeplejemuseet/sygeplejehistorie/fagets-historie/mandlige-sygeplejersker/