Af Nausheen Christoffersen, Lektor, cand.cur. ved Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser. Det Sundhedsfaglige Fakultet. Københavns Professionshøjskole.
Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv
Ben Farid Røjgaard Nielsen, Lotte Evron (red.)
FADL’s Forlag, 2024.
248 sider. Bog 399,95 kr.
Bogen bidrager med viden om, hvordan vi på, trods af den demografiske udvikling i Danmark, med flere ældre og med flere kroniske sygdomme, kan imødekomme og skabe bedre vilkår for vores ældre. Dette stiller nye krav til vores sundhedsvæsen, især i forhold til pleje og behandling.
Forfatterne giver et bud på, hvordan de udfordringer, der følger med en aldrende befolkning kan tackles. Læseren tages igennem de mange komplekse udfordringer og muligheder, der følger med det at blive ældre, men også ved at argumentere for, at det kræver et individuelt tilrettelagt forløb, hvor der tages højde for forskelle mellem de ældre; for dermed at bidrage til at mindske ulighed i sundhed.
Bogen består af i alt 15 kapitler skrevet af en række forskellige forfattere med meget forskellige baggrunde. Bogen kommer på den måde rundt om forskellige aspekter af aldring og sårbarhed, herunder de fysiske, psykiske og sociale faktorer.
Gennem en række cases og eksempler fra praksis bliver teorien mere håndgribelig og relevant for læseren.
Som læser savner jeg en mere klar definition af, hvad der menes med ”ældre”, ligesom begrebet sårbarhed fint defineres i bogen.
En definition af “ældre” er særlig vigtigt i en bog rettet mod studerende, da en præcis definition vil styrke forståelsen af målgruppen og de specifikke udfordringer, de står overfor. En sådan definition ville også bidrage til en mere nuanceret diskussion og analyse af emnet.
Samlet set er det en mindre detalje i en ellers oplysende bog som er relevant for alle, der arbejder med ældre og sårbare.