Af Solveig Gram, sygeplejerske, klinisk underviser, master i ledelse og organisationspsykologi.
UNDERSKUD – om værdien af omsorg
Emma Holten
Politikkens forlag, 2024
288 sider, 279, 95 kr.
Emma Holtens bog handler om omsorg, køn og feministisk økonomi og er en af årets vigtigste bøger, som netop er blevet solgt til publikation i 9 lande. En imponerende bedrift, som skyldes en særdelses velskreven og veldokumenteret bog.
Bogen har formået at forstyrre og forandre mit selvbillede af den etablerede økonomiske tænkning, som vi alle er en del af og som på ingen måde er en eksakt og evidensbaseret videnskab. Hun får fremhævet, at det at udøve omsorg, både er en byrde og en gave samtidig. Emma Holten visualiserer den feministiske økonomis kerne, med et digt af Mary Collier fra 1739, der i sine digte beskriver opgaverne i hjemmet og på arbejdet som vaskekone. Opgaverne i hjemmet tager tid, er et arbejde, men er også kærlighed og ikke mindst værdiskabende for samfundet.
Det er igennem hele bogen, et opgør imod det økonomiske sprog, som vi omgives af. Emma Holten bruger ordene reproduktion og omsogsarbejde, aktiviteter som kvinder bruger mere tid på, både når der er på arbejde og når de er hjemme. Den tid, såvel ulønnet som lønnet, har økonomerne svært ved at værdisætte.
Når der tages vare på andre mennesker, er det ofte, at patienten ikke har kontrol over de kropslige funktioner. En sygeplejerskes fornemeste opgave, er at hjælpe patienten og drage omsorg, så den tabte kontrol varetages på en værdig måde.
Det var netop under en indlæggelse at Emma Holten satte spørgmålet: Hvad skaber en sygeplejerske af værdi? Hvordan kan det måles?
Bogen fører os igennem økonomiens tilblivelse fra heksejagten til nutidens ligevægtsmodeller. Emma Holten skriver: Vi har det værre og er rigere, fordi vi ikke har noget anerkendt politisk sprog for, hvad der skaber værdi for os.
Måling af effektivitet i det offentlige, herunder nedskæring på omsorg, får store konsekvenser, når omsorgen ikke værdisættes og betragtes som en underskudsforretning. De langsigtede konsekvenser på besparelserne, er ikke med i de økonmiske modeller. Os der arbejder med patientrelateret omsorg, er så heldige at få den direkte anerkendelse i mødet med patienten. Vi lytter til livshistorier, der giver nye perspektiver og værdisætning af vores eget liv.
Jeg kan anbefale at læse ”Underskud” og få en forståelse for Feministisk økonomi og ikke mindst værdien af den relationelle omsorg og hvorfor det er tiltrængt med et opgør med den eksisterende økonomiske tænkning.